Przepisy

Sałatka z orkiszem na ostro
 

Składniki

  • 2 szklanki orkiszu omielonego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki ziarna kukurydzy
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka pokrojonych brzoskwiń
  • 3 szklanki rosołu wegetariańskiego
  • 2 szklanki groszku zielonego
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki kminku
  • 3 szklanki posiekanej szlotki
  • 2 łyżeczki świeżej mięty
  • por siekany 1 szklanka

Wykonanie
Orkisz przepłukać, zalać wodą, zagotować do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować godzinę i 15 minut. Odstawić, ochłodzić, dodać groszek i kukurydze. Rozpuścić sól w soku z cytryny, dodac pieprz i oliwę, wymieszać. W dużej misce wymieszać orkisz z pozostałymi składnikami, dodać sos. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki, a przed podaniem posypać świeżą miętą. Smacznego!

Zupa cebulowa z orkiszem

Składniki

  • 30g orkiszu
  • 3 łyżki oleju
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka migdałów bez skórki
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 litr bulionu
  • 1 bułeczka
  • ser żółty do posypania

Wykonanie
Namoczyć orkisz w wodzie 10-15 minut, zagotować. Kiedy większość wody wyparuje zalac wywarem i dogotować na miękko. Na części oleju podsmażyc pokrojoną cebulę, dodać płatki migdałów, sól, pieprz, a następnie zalać wywarem z orkiszem. Na reszcze oleju podsmażyć pokrojoną bułeczkę, dodać do zupy. Posypać startym żółtym serem.

Zupa orkiszowa

Składniki

  • 100g orkiszu
  • 1/2 l wywaru warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 łodyga selera
  • 1 mały koper włoski
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sos cytrynowy
  • sos worcester
  • mus jabłkowy
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 1/2 pęczka mięty

Wykonanie
Opłukać orkisz bieżącą wodą, starannie osączyć i włożyć do salaterki. Zalać rosołem i pozostawic na noc. W garnku rozpuścić masło, zeszklić obraną i posiekaną cebulę. Marchew, seler i koper włoski oczyścić, obrać i pokroić w słupki lub kostkę. Dodać do cebuli i podsmażyć. Zalać rosołem z orkiszem. Przyprawic solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem cytrynowym i musem jabłkowym. Gotować na małym ogniu 20-30 minut, ponownie przyprawić, zaciągnąć śmietaną. Przed podaniem posypać świeżo posiekaną miętą. Smacznego!

Orkisz z pstrągiem i skórką cytrynową

Składniki

  • 1 pstrąg łososiowaty ok. 0,5kg
  • 500 g orkiszu
  • 1,5 I wywaru z kurczaka
  • 2 cebule
  • 150 g masła
  • 1 cytryna
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie
Z pstrąga wykroić filety i zdjąć skórę. Ugotować wywar z kurczaka lub przygotować wywar z kostek bulionowych i odstawić do ostygnięcia. Filety opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Orkisz opłukać w cedzaku pod bieżącą wodą i osączyć. Cytrynę umyć i osuszyć. Zesterem wykroić wąskie paseczki skórki zabarwionej na żółto, na 10 sekund włożyć do wrzącej wody i osączyć. Wycisnąć sok z cytryny i odstawić. Filety z pstrąga ułożyć na desce i ostrym nożem pokroić na wąskie paski. W garnku usmażyć posiekaną cebulę na 50 g masła. Wsypać orkisz i, mieszając, smażyć przez kilka minut. Zalać wywarem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 25 minut; od czasu do czasu zamieszać. Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C. Garnek przykryć folią aluminiową, w folii wyciąć maty otwór by para miała ujście. Gotować przez 5 minut. Wstawić do piekarnika; pozostawić uchylone drzwiczki. Wypiekać, aż orkisz wchłonie płyn. W ostatniej chwili dodać 100 g masła i wymieszać orkisz. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Orkisz wyłożyć na ogrzany półmisek, na wierzchu położyć paski pstrąga. Oprószyć solą i pieprzem. Polać sokiem z cytryny, posypać paskami skórki cytrynowej i zaraz podawać.

Zapiekany makaron z jabłkiem

Składniki

  • 30 dag makaronu razowego
  • 80 dag jabłek
  • 5 dag masła
  • cynamon i cukier do smaku

Wykonanie
Makaron ugotować w posolonej wodzie. Jabłka pokroić na cząstki, odrzucić gniazda nasienne. Formę do zapiekania posmarować masłem. Warstwami przekładać makaron i jabłka, posypać cynamonem i cukrem. Całość przykryć resztą makaronu. Na wierzchu położyć wiórki masła. Zamknięte naczynie żaroodporne wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać przez około 30 minut.

Zupa orkiszowa Św. Hildegardy

Składniki

  • 1 litr wody
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżeczki kaszy orkiszowej
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki

Wykonanie
Drobno posiekaną cebulę należy podsmażyć na maśle do jasnozłotego koloru, następnie zalewamy ją 1 litrem wody i wsypujemy kaszkę orkiszową. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową i posiekaną pietruszkę. Zupę gotujemy kilka minut (aż kaszka zmięknie) ciągle mieszając i odparowując.

Kapusta z kaszą orkiszową

Składniki

  • 5 cebul
  • 1/2 główki kapusty
  • 7 czubatych łyżek kaszy orkiszowej
  • 2 szklanki wrzątku
  • sól

Wykonanie
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa podsmażyć na oliwie, dodać sól, posypać kaszą gryczaną, wszystko zalać 2 szklankami wrzątku, przykryć i dusić na małym ogniu przez około godzinę.

Tradycyjny przepis na pieczenie chleba

Składniki

  • 1 litr mąki orkiszowej razowej
  • 1/2 litra wody
  • 9 dkg drożdży
  • 1/2 - 1 łyżki soli
  • słonecznik, czarnuszka, dynia, sezam (wg. uznania)

Wykonanie
Mąkę przesiać przez grube sito (przez które przejdą cenne otręby razem z mąką). Drożdże rozmoczyć w szklance wody letniej; 2 litry męki zarobić wodą, wymieszać z drożdżami i postawić na 2 godziny w temperaturze 30°C. Kiedy rozczyn się podniesie, dać łyżkę soli, zamieść z pozostałą mąką niezbyt gęsto i niech tak stoi 1/2 godziny. Wyrobić bochenek chleba, kłaść na pomazane masłem blachy w ten sposób, by ciasto zajmowało 1/3 wysokości blachy. Pozostawić w takiem samem cieple, a gdy wyrośnie do poziomu, pomazać rozbitem jajkiem, wstawić do pieca tak gorącego, aby mąka wrzucona nie paliła się, tylko lekko rumieniła. Piec 1/2 godziny , najwyżej 3/4 godziny. Można dodać słonecznik, czarnuszkę, dynię. Wierzch posypać sezamem.

Kruche ciasteczka orkiszowe

Składniki

  • 1/2 kg mąki orkiszowej
  • 1 kostka margaryny
  • 3-4 żółtka (w zależności od wielkości jaj)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy na mąkę. Dodajemy posiekaną w kostkę margarynę (w tej postaci łatwiej jest zagniatać ciasto) oraz cukier i zagniatamy wszystko razem. Jeśli mimo długiego wyrabiania, ciasto nadal jest bardziej sypkie niż zwarte, może się okazać, że potrzebne jest dodanie jeszcze jednego żółtka. Z zagniecionego ciasta formujemy ciasteczka przy pomocy foremek lub specjalnej nakładki do robienia ciasteczek nakładanej na maszynki do mięsa. Zarówno na ciasteczka maszynkowe jak i te wycięte z foremek możemy nałożyć nieco dżemu, choć prawdę mówiąc są na tyle słodkie, że z przyjemnością można je chrupać beż żadnych dodatków. Ciastka pieczemy w 180°C na zloty kolor i po wystudzeniu zajadamy ze smakiem. Ciasteczka można robić w wielu wersjach smakowych z kakao, kawą, cynamonem lub wiórkami kokosowymi.

Kącik smakosza

Copyright © 2006 - 2012 AS-MAX · Projekt i wykonanie: neticon.pl · Zaloguj się