Jaja kur zielononóżek kuropatwianych

Kury zielononóżki kuropatwiane to rasa kur wyhodowana na przełomie XIX i XX w., uznana od 1984 r. za polską rodzimą rasę. Nazywano je kurami galicyjskimi lub polskimi.  W okresie zaborów, gospodarz, który je miał w zagrodzie, obwieszczał w ten sposób  swój patriotyzm. Kury te mają skromne kuropatwiane upierzenie  i zielone skoki. Cechuje je silny instynkt kwoczenia, wodzenia kurcząt, duża umiejętność wyszukiwania naturalnego pokarmu, zdrowotność i niezwykłe poczucie wolności. Z tymi cechami wiąże się mięso bardzo smaczne  o wysokiej jakości, w tym o najniższej zawartości tłuszczu. Najlepiej chowają się w warunkach umożliwiających swobodny wybieg, w  stadach nie przekraczających 350 - 500 sztuk.

Jaja
Jaja kur rodzimych zielononóżek z atestowanych gospodarstw ekologicznych są całkowicie naturalnym produktem. Jako doskonały surowiec spożywczy, są najlepszym źródłem aminokwasów, wielo-nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin głównie B12,  E.

Wyjątkowym walorem jest niska zawartość cholesterolu w żółtku, harmonijnie  skorelowana z zawartością lecytyny (zapobiegającej starzeniu się komórek), co stanowi wyróżnik genetyczny zielononóżek. Do cennych biologicznie składników należą też: działający przeciwbakteryjnie lizozym (naturalny antybiotyk), przeciwzapalna cystatyna, stymulująca odporność immunoglobulina Y i  hamująca procesy utleniania foswityna.  

Jaja pochodzące od naturalnie żywionych  zielononóżek, poza swoją tradycyjną funkcją żywieniową, mogą pełnić rolę żywności leczniczej. 

Źródło: Opracowanie Polskiego Klubu Ekologicznego

Kącik smakosza

Copyright © 2006 - 2012 AS-MAX · Projekt i wykonanie: neticon.pl · Zaloguj się