22.04.2012Amarantus

Amarantus (szarłat spożywczy) należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata. Przed odkryciem Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznawaną przez Inków i Azteków za roślinę świętą. Od niedawna w wielu państwach odkryta na nowo, coraz częściej nazywana zbożem XXI wieku.

czytaj więcej »

22.04.2012Dieta bezglutenowa

Białkiem wywołującym chorobę glutenową (inna nazwa: choroba trzewna, celiakia) jest gliadyna- (składnik glutenu) zawarta w ziarnach owsa, jęczmienia, żyta i pszenicy. Chorzy muszą wyłączyć ze swojej diety produkty spożywcze zawierające gluten i zastąpić je ryżem, kukurydzą lub soją.

czytaj więcej »

22.04.2012Cukrzyca

Cukrzyca (łac. diabetes mellitus) to wywołane różnymi przyczynami schorzenie metaboliczne, charakteryzujące się przewlekłym podwyższonym stężeniem glukozy we krwi (hiperglikemią). Przyczyną choroby jest defekt wydzielania i(lub) działania insuliny.

czytaj więcej »

22.04.2012Wegetarianie i odmiany wegetarianizmu

Wegetarianizm to rodzaj diety charakteryzujący się wyłączeniem z posiłków produktów pochodzenia mięsnego i ew. jaj lub nabiału. Najogólniej wegetarianizm to zbiór kilku diet, w tym weganizmu, fruktarianizmu i samego wegetarianizmu (więcej o tych dietach w rozdziale Rodzaje wegetarianizmu).

Wegetarianizm rozwinął się na subkontynencie indyjskim w II tysiącleciu p.n.e. Miał wówczas charakter czysto religijny, przedhinduistyczny. Na gruncie europejskim pojawił się w VI wieku p.n.e., za jego twórcę uważa się greckiego filozofa Pitagorasa, który nadał mu znaczenie czysto etyczne. 

czytaj więcej »

22.04.2012Nietolerancja laktozy

Mleko jest najbardziej naturalnym pokarmem, który wymyśliła natura, jest substancją dostarczającą odpowiednich ilości i odpowiedniego składu tzw. makro i mikroskładników, którym są białka, tłuszcze,  węglowodany i witaminy. Dostarcza także minerałów, zwłaszcza takich jak wapń i fosfor i właśnie z uwagi na ten swój unikalny skład i na zawartość składników mineralnych jest niezbędne dla  dzieci i młodzieży, a także dorosłego człowieka. Mogą być takie sytuacje, że nasz ustrój nie jest doskonały i w pewnych momentach może występować jak gdyby nietolerancja  mleka, ale ta nietolerancja nie dotyczy wszystkich jego składników, tylko wybranych. 

czytaj więcej »

Kącik smakosza

Copyright © 2006 - 2012 AS-MAX · Projekt i wykonanie: neticon.pl · Zaloguj się